(Son Güncelleme: 02.03.2024) VII. Edouard Meydanı gibi yerleri keşfetmek kolay değildir. Çünkü insanlar Paris’in en turistik meydanlarına akın akın gider, görmeleri gerektiğine inandırıldıkları şeyleri görür, fotoğraf karelerine hapseder ve hemen bir sonraki lokasyona doğru acele acele giderek bir check-list üzerinden ilerlerler.

Oysa ki Paris’i hakkıyla gezmek isteyenler, görünenin ardında çok daha farklı detaylar arayanlar, bu turistik merkezlerin bir arka sokağına, iki adım ötesine de bakmayı ihmal etmeyerek, herkesin gördüğünden çok daha farklı bir Paris’i keşfetmenin mutluluğuyla gezilerine devam ederler.

VII. Edouard Meydanı- Place Edouard VII Pariste.Net

İşte o nedenle bu yazıda sizlere, yine Paris’te ulu orta bir yerde olduğu halde, herkesin sadece hedefe kilitlendiği için civarı keşfetmeyi ihmal ettiği, oysa iki adım öteye geçmedikten sonra keşfedilmesi mümkün olmayan küçük ama etkileyici, en azından bir kez olsun içinden geçilmesi gereken küçük bir meydan olan Place Edouard VII –  VII. Edouard Meydanı’nı tanıtmak istedim. Burası aynı zamanda Paris’te Bir Hafta kitabımda kahramanımızın yankı yapan kubbenin altında şarkı söylediği yer 😉

Paris’te, 9. arrondissement‘da, Auber, Opéra Garnier, Madeleine üçgeninin tam ortasında bulunan VII. Edouard Meydanı – Place Edouard VII, ortasında bulunan heykel ve asimetrik formda çevresini saran revaklı binalarla hoş bir mimari şölen sunuyor. Küçük olduğu kadar estetik, sakin göründüğü kadar etkileyici bir meydan olan Edouard VII, özellikle Opéra Garnier‘den Madeleine Kilisesi‘ne doğru yapılacak bir yürüyüş sırasında uğranması gereken noktalardan biri bana kalırsa.

VII. Edouard Meydanı- Place Edouard VII Pariste.Net

Yol üzerinde, sağ tarafınızda Square Édouard VII sokağını gördüğünüzde buradan içeri girin ve genişçe bir koridor şeklinde düzenlenmiş bu hoş sokaktan yürümeye devam edin. Sokak boyunca sağlı sollu birbirinden şık butikler ve restoranlara baka baka ilerledikten sonra, birkaç adım ötenizdeki VII. Edouard Meydanı’na ulaşabiliyorsunuz.

1912‘de inşa edilen meydanın ortasında bulunan heykel İngiltere kralı VII. Edward‘a ait. Fransızcada Edward, Édouard olarak yazılıyor ve eduar daha doğrusu eduağ olarak okunuyor. Heykelin hemen sağ tarafında meşhur tiyatro Théatre Édouard VII bulunuyor. Sol çaprazda bulunan revaklı geçitten geçtiğiniz anda yol ikiye ayrılıyor. Tercihinize göre bu iki yoldan birinden devam edebilir, dilerseniz tam geriye dönerek, başladığınız noktaya ulaşıp buradan Olympia Music Hall yönünde devam edip Madeleine Kilisesi‘ne ulaşabilirsiniz.

VII. Edouard Meydanı- Place Edouard VII Pariste.Net

VII. Edouard Meydanı’nda, özellikle meydanda ve meydana giden geçitlerdeki kafe ve restoranlar oldukça sakin ve gayet şık; müdavimleri de ona göre belli bir çizgide oluyor haliyle. Paris’in en hareketli bölgelerinden biri olan Opéra‘nın hemen yanıbaşında böylesine sakin ve huzurlu bir kaçamak noktası keşfetmiş olmak, buradan geçmek ve atmosferi yaşamak inanın size çok iyi gelecek.

VII. Edouard Meydanı’na metro ile gelmek için metronun M3, M7 ya da M8 hattı ile “Opéra” istasyonuna ulaşmanız en mantıklısı. Dediğim gibi, sonrasında, Madeleine Kilisesi‘ne doğru yürürken sağdan ikinci sokağa girmeniz yeterli. RER-A‘nın da “Auber” istasyonu ise bu meydanın kuzey girişine çok yakın. O tarafta da Galeries Lafayette ve Printemps mağazaları bulunuyor zaten.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: Édouard VII Square, 75009 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.