(Son Güncelleme: 02.03.2024) Pasajlar cenneti Paris’in en güzel pasajlarından biri olan Colbert Pasajı – Galerie Colbert‘i tanımaya geldi sıra. Bir dönem AVM’lerin yerini tutan, hem sokak hem de geçit görevi gelen, çoğunlukla üzeri kapalı olan bu yapılardan Paris’in pek çok köşesinde var ve çoğu ilk günkü güzelliğini koruyor. Colbert Pasajı ise bunların arasında en iyi korunmuş olanlardan biri.

Palais Royal ile Paris Borsası arasında 1827‘de inşa edilen Colbert Pasajı, dönemin maliye bakanı Jean Baptiste Colbert‘in adını taşıyor. Yapıldığı dönemde hemen yan tarafta bulunan Vivienne Pasajı – Galerie Vivienne‘le rekabet etme iddiasında bulunan pasaj tüm görkemine rağmen hep Vivienne Pasajı‘nın gölgesinde kalmış.

Colbert Pasajı - Galerie Colbert Pariste.Net

Tarih boyunca pek çok Parislinin içinden gelip geçtiği bu pasaj zamanla kullanılmaz duruma gelmiş. Bir ara tamamen yıkılması söz konusuyken, 1980‘de büyük bir restorasyon geçirip günümüzdeki şeklini almış. Zaten içeri girdiğinizde, Paris’in diğer pasajlarının aksine burada daha yeni, daha ışıl ışıl bir hava seziyorsunuz ama sanırım restorasyonun başarısından dolayı bu yenilik pasajın tarihi havasından pek bir şey kaybetmesine neden olmamış.

Rue des Petits Champs sokağından ana girişine ulaşabileceğiniz pasajın ana girişi burada ama sadece turistik amaçla girecekseniz bazen bu kapıdan değil, soldaki sokakta, biraz ilerideki girişten girmenizi isteyebiliyorlar. Girişte, güvenlik görevlisi çantanızı arıyor. İçeri girdiğinizde hemen karşınızda, Türkçede Evridiki olarak geçen, Yunan mitolojisinde Orfe’nin kavuşmak istediği sevgilisini temsil eden Eurydice heykeli, 15 metre yüksekliğinde cam tavanlı, büyüleyici bir yuvarlak mekanın ortasında sizi karşılıyor.

Colbert Pasajı - Galerie Colbert Pariste.Net

İlk adımınızı atıp heykele doğru hayran hayran ilerleyip de sağ tarafa baktığınızda ise gördüğünüz 83 metrelik koridordaki mermer zemin, sıra sıra sütunlar ve vitrinler mekana harika bir derinlik veriyor, sizi bu derinlik sarhoşluğuna çekiyor. Colbert Pasajı’nda, günümüzde herhangi bir dükkan ya da mağaza bulunmuyor; o nedenle diğer pasajlardaki sıcak atmosfer burada pek yok. Yapının büyük kısmı Institut National d’Histoire de l’Art – Ulusal Sanat Tarihi Enstitüsü ve Institut National du Patrimoine – Ulusal Kültür Varlıkları Enstitüsü tarafından kullanılıyor.

Bu koridora girişe bazen izin veriliyor bazen verilmiyor; eğer koridorda yürüyebilirseniz, biraz ileride sağda nefis bir restorana, “Le Grand Colbert“e ulaşıyorsunuz ki, içerinin dekorasyonu muhteşem. Zaten enstitüler hariç pasajda bulunan tek ticari işletme burası… Restorana girmek için sokak tarafındaki dış kapıyı kullanmalısınız.

Colbert Pasajı - Galerie Colbert Pariste.Net

Colbert Pasajı, hemen batı tarafında bulunan Choiseul Pasajı ve doğu tarafında bulunan Vivienne Pasajı ile birlikte gezilmeli ve bence gezmeye önce Choiseul Pasajı‘ndan başlamalısınız; sonra burayı gezip, en sonunda da Vivienne Pasajı‘nı görmelisiniz çünkü -laf aramızda- en muhteşemi o…

Hazır buraya gelmişken elbette ki biraz ileride karşınıza çıkacak olan Place des Victoires da görülmesi gereken yerlerden. Yolunuzun üzerinde Fransa Ulusal Kütüphanesi Richelieu Binası da olacak. Eh bir de hemen aşağı tarafta harika bir avlusu olan Palais Royal var. Opéra Garnier, Grands Boulevards, Paris Borsası, Vendome Meydanı – Place Vendôme, Tuileries Bahçesi, Louvre Müzesi, hep yakın civarda, yürüme mesafesinde. Buraları gezmeden Paris’i görmüş olmazsınız haliyle…

Colbert Pasajı - Galerie Colbert Pariste.Net

Colbert Pasajı’na metro ile gelmek isterseniz en yakın istasyonlar M3 hattının “Bourse” ya da “Quatre Septembre” olabilir. Tabi bir de M7 metro hattının “Pyramides” istasyonundan buraya ulaşmak çok kolay. Paris’te hayat çok kolay; hele ki ulaşım; siz yeter ki gezmek isteyin…

Bir de dilerseniz Colbert Pasajı’nın da içinde yer aldığı, Pariste.Net Tv için hazırladığım, aşağıdaki Paris Pasajları – II. Bölüm videosunu da izlerseniz okuduklarınız kafanızda daha iyi pekişecektir…

Paris’teki pasajları tanımadan Paris hep eksik kalacaktır. O yüzden bu güzel pasajları tur programınıza almanızı önerir, Paris’te güzel bir gezi yapmanızı dilerim.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Adres: 6 Rue Vivienne, 75002 Paris

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.