(Son Güncelleme: 01.04.2024) Paris’te Saint Germain bölgesinde, Les Deux Magots ile birlikte en meşhur kafeler arasında yer alan, 1880’lerden beri varlığını sürdüren Café de Flore (cafe dö flor ya da cafe dö floğ) bir dönemin Fransız aydınlarının sık sık ziyaret ettiği bir mekan olmasından ötürü epey nam salmış. Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Picasso, Albert Camus gibi pek çok isim bu kafenin müdavimlerindenmiş.

Aslında doğal olarak bu bölgedeki kafeleri tercih eden bu isimlerin, bazen burada, bazen Les Deux Magots‘da oturmuş. Sonuçta o zamanlar bu gibi önemli isimler bu kafelerde sadece boy göstermek için bulunmazmış. Paris’in bu ünlü kafeleri sanat, edebiyat, politika ve felsefe tabii kimi zaman da günlük yaşamdan konuşmak için bir buluşma mekanı, bir anlamda okul rolü üstleniyormuş. Zaten Paris kafeleri o yüzden bu kadar önemliymiş…

Cafe de Flore Pariste.Net

Adını Roma mitolojisindeki çiçek tanrıçası Flore‘dan alan Café de Flore, diğer tipik Fransız kafeleri gibi son derece özgün ve keyifli bir mekan. İçeri girdiğinizde görünüşte çok da gösterişli bir dekorla karşılaşmasanız da ortamdaki parizyen hava ve yaşanmışlığın izleri, keyifli bir mekanda olduğunuzu hissettiriyor.

Papyonlu, yelekli, beyaz önlüklü garsonların çok önemli bir iş yapıyormuş edasıyla servis yaptığı mekanda bir fincan kahve 4,90€, bir Sezar salatası 20€… Gerçi Paris’te ortalama bir mekanda örneğin, bir fincan kahve fiyatı ortalama 2,50€-3,00€ euro, Sezar salata da 18€-20€ euro civarı olduğu düşünülecek olursa kırk yılın başı bir Paris gezisindeyken burada oturup bir şeyler yiyip içmek hafızalarda keyifli bir anı bırakmak için hoş bir tercih olsa gerek. Tabii gelmeden önce güncel fiyatları yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden incelemenizi öneririm.

Cafe de Flore Pariste.Net Ahmet Ore Cuneyt Ayral

Her ne kadar servis kalitesi, normal Paris kafelerinden bir miktar daha iyi olsa da Paris’te “kafe ve restoranlarda başınıza neler gelecek?” notlarıma da bir göz atmanızı tavsiye ederim. Böylece böylesi güzel bir yerden güzel anılarla ayrılmanız için küçük ipuçlarını önceden edinmiş olacaksınız.

Burası benim hayatımda özel bir günü kutladığım yer olması bakımından önemlidir. Daha sonra da pek çok kez gittim. En son gidişlerimden biri de Benim Paris’im kitabının yazarı sevgili Cüneyt Ayral ile Youtube kanalım Pariste.Net TV için vlog çekimi dolayısıyla oldu. Bu çekim sırasında sevgili Leyla Alaton’a ve değerli karikatürist Ramize Erer’e rastlamak, onlarla keyifli bir sohbet yapmak da günümü güzelleştiren şeylerdendi. Ayrıca burayı Les Deux Magots‘ya göre bir çıt daha fazla sevdiğim için kitabım Paris’te Bir Hafta‘nın keyifli bir bölümü de burada geçer… Burayı sevmemin nedenlerinden biri de rezervasyon tantanasıyla uğraşmak zorunda olmamanız.

Cafe de Flore Pariste.Net Ahmet Ore Leyla Alaton

Café de Flore, Saint Germain Bulvarı üzerinde, meydandan Les Deux Magots‘ya doğru yürüyüp onu geçince hemen ileride sağda karşınıza çıkacaktır. Buraya metro ile gelmek için M4 ya da M10 hatlarının “Saint Germain des Près” istasyonunda inmek yeterli.

Café de Flore yılın her günü 07:30’dan 01:30’a kadar açık ve rezervasyon gerekmiyor. Genelde kalabalık olan bu mekanda kışın içeride, güzel havalarda ise dışarıda oturmak keyifli. Gerçi Parisli dediğimiz insanlar kışın buz gibi havada da tepeden ısıtmalı minicik masalara yan yana dizilip dışarıda oturmayı sever ya neyse; belki siz de onlar gibi yapmak isteyebilirsiniz 😉

Cafe de Flore Pariste.Net Ahmet Ore Cuneyt Ayral Leyla Alaton Ramize Erer

Hazır buralarda dolaşıyorken, Saint Germain des Près Kilisesi ve Saint Sulpice Kilisesi de gezilebilirsiniz. Odéon tarafına yürüyüp gerek bulvar üzerinde gerek ara sokaklarda dolanacak olursanız pek çok güzel mağaza, butik, sanat galerisi, kitapçı ve daha pek çok güzellik sizi bekliyor olacak.

Hemen yan sokakta Relais de l’Entrecôte‘un bir şubesi olduğunu da hatırlatayım. Bu bölgede yapacaklarınız konusunda tüm detaylar Saint Germain Bulvarı yazısında yazıyor zaten.

Dilerseniz sevgili Cüneyt Ayral ile Café de Flore‘da yaptığımız söyleşiyi izleyerek de hem mekan hakkında hem de Saint Germain bölgesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Web Adresi: cafedeflore.fr/?lang=en

Adres: 172 Boulevard Saint-Germain, 75006 Paris

Author

4 Comments

  1. Geçen sefer komşusundaydık, bu kez kendisini ziyaret ettik. Yol üzerinde oturup Paris'i izlemek çok hoş. Gezerken bu kadar gözlemleyemiyorsunuz. Ayrıca personel çok iyi idi. Yer bulmamıza yardımcı oldular. Roman isimli garsonumuz Türk olduğumuzu anlayınca bir kaç kelime Türkçe konuşup oldukça da ilgili davrandı. Yani Paris'te mutsuz olacak bir şey yine bulamadık.

  2. Böylesine ikon haline gelmiş mekanların şu anki sahipleri acaba Fransız mı, ya da ilk sahipleri mi diye çok merak ediyorum. Örneğin Viyana'nın en meşhur kafesi Demel, şu anda Türklere ait. Paris'tekilere ilişkin bu bilgilere ulaşabileceğimiz bir kaynak biliyor musunuz?

    • Merhaba,
      Açıkçası bunu hiç merak etmemiştim ama siz sorunca ilk fırsatta araştırdım ve eğer yanlış öğrenmedimse burası 1984'ten beri Colette ve Miroslav Siljegovic çiftine ait.
      Diğerleri için de tek tek arama yapmak gerekiyor, doğrudan ulaşabileceğiniz bir kaynak olduğunu sanmıyorum.
      Mutlu günler.

    • Çok teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi farklı uyruktanlar sanırım. Belki de bu tip bilgileri öğrenmemek en iyisi, örneğin Versailles sarayını gezip keyif almak için kraliyet ailesinin hayatta olması şart değil 🙂

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.