(Son Güncelleme: 02.04.2024) Ve dünyanın en büyük ve en güzel müzelerinden biri olan Louvre Müzesi – Musée du Louvre‘dayız… Dünyada gezip görüp en sevdiğim, en çok etkilendiğim müzelerden biri olan Louvre Müzesi, aslında bir saray olması bakımından ayrıcalıklı bir yapı. Burayı gezerken hem muhteşem tarihi değerleri olan objeleri yakından görme şansını yakalıyorsunuz, hem de inanılmaz güzellikte bir sarayın içinde elinizi kolunuzu sallaya sallaya dolaşmanın keyfini yaşıyorsunuz.

Dilerseniz bu yazıyı okumadan önce Youtube kanalım Pariste.Net Tv için hazırladığım Louvre Müzesi videosunu izleyerek hem müzeyi yakından tanıyabilir, hem de bu müzede görülmesi gereken belli başlı eserleri bir kerede görebilmeniz için en ideal parkuru öğrenebilirsiniz ama yazıyı da okumayı ihmal etmeyin çünkü videoları güncellemek her zaman mümkün olmuyor ama Pariste.Net’teki yazıları fırsat buldukça güncelliyorum.

Sekiz yüz yılı aşkın bir tarihi olan Louvre Sarayı tarih boyunca pek çok değişim geçirmiş. İlk yapıldığında kale görünümünde bir şatoyken farklı dönemlerde yapılan eklemeler ve düzenlemelerle saray olarak bugünkü halini almış.

Fransızların lüks, gösteriş ve bir o kadar da estetik anlayışlarının en görkemli örneklerinden biri olan bu saray 1793’ten beri müze olarak kullanılmakta ve Fransa’nın ilk müzesi olma ünvanını taşıyor (İkinci müze ise Musée Condé – Chantilly Şatosu). Gerek binanın kendisi, gerek içeride sergilenen birbirinden özel pek çok değerli obje, bu müzenin ziyaretini kaçınılmaz kılıyor.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Sırf bu müzeyi gezmek için bile Paris’e gelinir… Ancak, iki önemli problem var: Bir, giriş kuyruğu şansınıza bağlı olarak uzun ya da kısa olabiliyor; iki, Louvre Müzesi geze geze bitmiyor… Özellikle Mısır, Antik Yunan, Roma, Ortaçağ, Rönesans eserleri başta olmak üzere birbirinden değerli pek çok kültür hazinesini bünyesinde bulunduran Louvre Müzesi’ni gezerken kendinize ilginizi çeken bir tema belirleyip o çerçevede gezinizi şekillendirmelisiniz. 

Müzeye girmek için ana avludaki cam piramidin oradaki girişi ya da Rue de Rivoli üzerindeki Carrousel du Louvre tarafından girerek aşağıdan geçeceğiniz galeriyi kullanmanız gerekiyor. Biletlerinizi gelmeden önce, yazının sonunda linkini verdiğim resmi sayfadan, internetten almanız önemli. Kalıcı ve geçici sergiler için farklı bilet kombinasyonları mevcut.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Biletinizi aldıktan sonra Sully, Denon ve Richelieu olmak üzere üç ana girişten birini seçip gezinize başlıyorsunuz. Ondan sonrası müze içinde kendinizi kaybetmeye kalıyor… Büyük bir pazarlama başarısı sonucu Leonardo da Vinci’nin ünlü “Mona Lisa – La Jaconde” tablosunu görmeye gelen milyonlarca sanatseverden biri olarak sizin de tabloya ilgi duymanız elbette normal. Zaten ben de o yüzden Paris’te Bir Hafta kitabımda, burada geçen bir bölüm yazdım 😉

“Mona Lisa” oklarını takip ederek tablonun sergilendiği salona girdiğinizde karşılaşacağınız kalabalık ve onca şahane tablo özel bir koruma önlemi olmaksızın alelade eserlermiş gibi sergilenirken Mona Lisa’nın önündeki koruyucu cam ünite biraz hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir. Yine de Mona Lisa tablosunun temiz ve net bir fotoğrafını alabilenleri tebrik etmek istiyorum, çünkü tablonun önü her zaman çok kalabalık.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Mona Lisa Pariste.Net

Ben hep İtalyan bir ressamın en ünlü eserinin nasıl olup da İtalya’da değil de Paris’te, Louvre Müzesi’nde sergilendiğini merak ederdim. Leonardo da Vinci’nin Evi – Clos Lucé yazısını hazırlarken öğrendim ki Leonardo da Vinci 1516’da Fransa kralı I. François’nın daveti üzerine Fransa’ya gelip Amboise‘daki Château du Clos Lucé – Clos Luce Şatosu‘na yerleşmiş ve Fransa’ya gelirken çantasındaki üç tablodan biri de Mona Lisa – La Joconde’muş. Yani I. François, Leonardo da Vinci’yi krallığın baş ressamı, mimarı ve mühendisi olarak Fransa’ya davet etmeseymiş, Mona Lisa tablosu Louvre Müzesi’nde olmayacaktı

Ancak sadece Mona Lisa’ya odaklanmamanızı, diğer muhteşem eserlere de epey bir vakit ayırmanızı tavsiye ederim. Louvre Müzesi’nde keşfetmenizi bekleyen -belki de- çok daha muhteşem eserler var. Hele Mona Lisa’ya yaklaştıktan sonra arkanıza dönüp baktığınızda kalabalığın yüz ifadesini incelemek de ayrı bir keyifli. Tam arkadaki dev “Les Noce de Cana – Kana’da Düğün” tablosunu es geçmemeniz gerek. Bir de Mona Lisa’nın arka tarafına geçip ulaşacağınız salonda benim en en sevdiğim tabloların olduğu Fransız Ressamları bölümü var… Bu yazıdaki dev tablolar önünde çektirdiğim fotoğraflar o salondan…

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Louvre Müzesi’nin özellikle Antik Mısır, Antik Yunan bölümleri etkileyici. Her bir bölüm ayrı ayrı yazı konusu, inanın nasıl toparlayacağımı ben de bilmiyorum… Benim gezmeye doyamadığım bir diğer bölüm de İtalyan Rönesansı dönemine ait resimlerin olduğu büyük galeri.

Bir de Fransız heykellerinin sergilendiği üzeri sonradan kapatılmış iki avluda birbirinden güzel eserler görmeniz mümkün. Hangi birini öveyim ki, müzenin tüm bölümleri ayrı ayrı gezip görmeye değer.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Paris’e kısa süreliğine gelmişseniz ve müzeyi gezmeye vaktiniz olmayacaksa da yolunuz bir şekilde buraya düşecektir, çünkü müzenin aslında saray olarak inşa edilmiş olması, dışardan baktığınızda bile tüm görkemiyle sizi etkisi altına alacaktır. Hatta siz de Osmanlı padişahlarının lüks ve sefahat içinde yaşadıklarını düşünenlerdenseniz bu sarayı (ve tabii bir de Château de Versailles – Versay Sarayı’nı) gördükten sonra Osmanlı padişahlarının o kadar da şatafat içinde yaşamadığını düşünebilirsiniz. Yine de Louvre Müzesi’nin bir Boğaz manzarası yok tabii 😉

Özellikle üst kattaki, Galerie d’Apollon olarak geçen Apollon Galerisi inanılmaz güzellikte. Bir de III. Napolyon’un yaşadığı bölüm olan Les Appartements Napoléon III kesinlikle atlanmaması gereken bölümler arasında.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Benim Louvre Müzesi’nde, daha doğrusu Fransa’daki pek çok müzede sevdiğim konulardan biri de genci yaşlısı pek çok sanatçının bu müzelerdeki tabloların, heykellerin karşısına geçip resim yapması. Böyle resim yapan birilerini gördüğümde uzaktan izlemeyi hatta bazen cesaret edip yakından incelemeyi çok seviyorum.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Bir de Fransa’da müze gezerken okul gruplarına rastlarsınız ama bu çocuklar müzeye zorla getirilmiş gibi değildirler. Daha eğlenceli bir formatta gezdirilirler müzeleri. Karşılarında tarihi konuları anlatan bir animatör bazen kral bazen savaşçı bazen de sanatçı kılığına girip onlara müzenin ya da gördükleri eserlerin tarihini anlatırlar. Böyle böyle aşılanır sanat sevgisi çocuklara; böyle böyle kültürlenir bir toplum; ağaç yaşken eğilir

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Pariste.Net

Louvre Müzesi’ne toplu taşımayla gelmek için en doğru seçenek 1 ve 7 numaralı metro hattı ile “Palais Royal-Musée du Louvre” istasyonunda inmek olacaktır. Doğrudan metro istasyonundan iç galeri ile girişe ulaşabileceğiniz gibi, bir de yukarıdaki cam piramidin oradaki sıraya girerek de müzeye giriş yapabilirsiniz. Bir de -pek kimse  bilmez ama- biletlerini önceden almış olanlar için Palais Royal tarafındaki giriş var 😉

Müzeyi istasyona bağlayan galeri, bir alışveriş merkezi şeklinde düzenlenmiş ve burası, Carrousel du Louvre olarak geçiyor. Ayrıca burada restoranlar ve kafeler de mevcut ama benim gibi alışveriş merkezi mantığını sevmeyen biri için öncelikli değil ama özellikle soğuk günlerde kurtarıcı olabiliyor. Bir de müze sonrası yorgunluğunu atmak, açlığı gidermek için Carrousel du Louvre‘daki yemek katını tercih edebilirsiniz.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Ahmet ORE Pariste.Net

Müze 18 yaşından küçük herkes için her zaman ücretsiz. AB vatandaşı ya da AB oturma izni olan 26 yaşına kadar gençler de ücretsiz girebiliyorlar müzeye. Ayrıca dönem dönem Her ayın ilk Cuma akşamı ücretsiz müze gezisi mümkün olabiliyor. Güncel fiyatları ve uygulamaları öğrenmek, geçici sergiler hakkında bilgi edinmek ve daha detaylı açıklamalara ulaşmak için Louvre Müzesi’nin resmi web sayfasına yazının sonundaki resmi web sayfası linkinden ulaşabilirsiniz.

Burayı gezdikten sonra hâlâ haliniz kaldıysa hemen yakınızdaki Palais Royal, Tuileries Bahçesi – Jardin des Tuileries, Aşıklar Köprüsü – Pont des Arts ve Paris Belediye Sarayı – Hôtel de Ville‘i de ne yapın edin görün derim. Ya aynı gün ya da bir sonraki gezi programınızda… Bu arada Paris’e gelip de nasıl bir program izlemeniz gerektiğini merak ediyorsanız 1 Haftalık Paris Turu ya da 3 Gece 4 Gün Paris yazılarımı okumanızı öneririm. Bir de hemen Louvre’un alt köşesinden başlayan keyifli yürüyüş parkuru Parc Rives de Seine‘i de atlamasanız iyi olur… Bir de Louvre Müzesi’nin karşısında bulunan bir Tax Free kozmetik ve parfüm mağazası olan, üstelik Türkçe alışveriş yapabileceğiniz ve Pariste.Net’e özel indirimler sunan Benlux‘e de gelmişken uğrayabilirsiniz.

Louvre Müzesi - Musee du Louvre - Louvre Museum Ahmet ORE Pariste.Net

Keyifli geziler, keyifli keşifler

 

 

 

 

Web Adresi: louvre.fr/en/

Adres: Rue de Rivoli, 75001 Paris

Author

33 Comments

  1. Medina_Medina Reply

    Ahmet beycigim, iyiki varsiniz.Sayenizde Paris’e gelmeden,parisi geziyoruz, hem de evimizden cikmadan. ❤️❤️❤️

  2. Bonjour,louvre rotamızı bile siZin bilgilerinizin ışığında yaptık ,iyi ki varsınız,kaleminize kameranıza saglık Sevgiler ,Eda

    • Ahmet Ore Reply

      Umarım çok güzel bir Louvre gezisi olur. Yorumunuz ve dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

  3. Pınar Çetin Reply

    Merhaba,

    Hem videoları izledim hem de yazınızı okudum. İnternetten de kroki çıktısı aldım. Görmeyi istediğim yerleri işaretledim. Ben de Antik Mısır ve Yunan eserlerini merak ediyorum. Sizin önerilerinizle de birleştirip Louvre rotamı çıkarttım diyebilirim. Bakalım planladığım gibi gidecek mi? Ama planladığım gibi gitmese bile gördüğüm her şeyden keyif alacağıma eminim. Gidip gördükten sonra da yorumlarımı paylaşıyor olacağım 🙂

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Pınar Hanım,
      Umarım unutulmaz bir Louvre deneyimi yaşarsınız.
      Mutlu günler, iyi haftalar dilerim.

  4. Merhaba Ahmet bey,
    Yazilariniz uzerine hem paris museum pass alip iki gunde 7 yer gorduk. Hem de Louvre’un sitesinden rezervasyon yaptirarak iceriye saniyeler icinde girdik. Tabii Mona Lisa icin olan kuyrugu saymazsak hic beklemedik denebilir.

    • Ahmet Ore Reply

      Deneyiminizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler Bensu Hanım…

  5. Dilara Özkan Reply

    Merhabalar,
    Biz 24 Ekim’de Louvre’u ziyâret ettik, tabii önce bu yazıyı okumuştuk. Önceden bilet almadık ve yaklaşık 1 saat sıra bekledik. İnternetten bilet alanların da sırası bir hayli uzundu ve önceden bilet almadığımız için hiç hayıflanmadık. Beklediğimiz o bir saat boyunca çekmediğimiz fotoğraf ve video kalmadı, çok güzeldi.

    • Ahmet Ore Reply

      Merhaba Dilara Hanım,
      Yorumunuz online bilet alıp almama konusunda tereddüt yaşayanlar için fikir verici olacaktır. Çünkü müze sırasında bekleme meselesi tamamen şans işi, sayenizde bunu bir kere daha görmüş olduk.
      Teşekkürler.

  6. Çağrı DOĞU Reply

    Merhaba Ahmet Bey, Şu an satışta olan geçici olarak açılan delacroix sergisi ile individual ın farkı nedir?

    • Ahmet Ore Reply

      Merhabalar,
      “Individual” normal Louvre Müzesi biletidir, Delacroix sergisi için ayrı bilet alınıyor ama baktım da ikisi de aynı fiyat görünüyor. Normal biletle Delacroix sergisine de giriliyor olabilir ama emin değilim. Riske atmamak için Delacroix bileti almakta fayda var, çünkü o bilet Louvre gezisini de kapsıyor.
      Mutlu günler.

  7. sukranclsn Reply

    Gerçekten güzel ama insana sanat zehirlenmesi yaşatan müze, ara ara dışarı çıkıp hava almak gerekiyor kannımca , (eğitim şart) bünyeler alışık değil malum :))))

    • Ahmet Ore Reply

      Aşırı güzelliği bünye bir süre sonra kaldırmayabiliyor, yoksa başka bir şeyden değil, içiniz rahat olsun 🙂

  8. Selamlar,

    Ahmet bey'in belirttiği gibi piramit dışındaki kapılardan girmek çok avantajlı. Ağustos ayında Cuma akşam saatlerinde gittik. Otomatlarda hiç kimse yoktu. Geç saate kadar açık olduğu için de rahat rahat gezdik. Hatta kaybolduk, kendimiz çıkışta bulduk. Çıkıp diğer girişten aynı biletler ile girebildik.

  9. Merhabalar benim bir kızım var 23 haziran tarihli online biletimi kendim için aldım kızıma da bilet almam gerekiyor mu(16 yaşında)ve oraya gittiğimizde kuyruk bekleyecek mi yoksa benimle birlikte pasaportu gösterip geçecek mi

    • Merhaba,
      Louvre Müzesi 18 yaşından küçük herkes için ücretsiz olduğundan kızınız için bilet almanız gerekmiyor. Sordukları takdirde pasaport vb gibi bir kimlik göstermesi yeterli.
      Şimdiden iyi tatiller…

  10. merhaba ahmet bey. blogunuzu sayfa sayfa okumakla meşgulum bir kaç gündür. ellerinize sağlık gerçekten çok yararlı oluyor.
    müzenin sayfasında bizim ziyaret etmek istediğimiz tarihte en erken bilet saat 11.00de görünüyor. acaba bileti online almayıp ordaki otomatlardan almak istesek aynı gün 09.00 a alma şansımız olur mu? bir de online alınan biletlerin kuyruk beklememe gibi bir avantajı var mı acaba?
    şimdiden teşekkürler.

    • Merhabalar,
      Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Biletinizi elbette Louvre'a geldiğinizde otomatlardan alabilirsiniz. Louvre'da yenileme çalışmaları sonrası bolca otomat devreye sokuldu, nispeten daha az sıra var ama sizin için sorun şu ki müze sabah 9'da açılıyor ve giriş kuyruğunun uzunluğu şansınıza göre uzun ya da kısa olabilir. İlk girişten sonra müze otomatlarına ulaşıp otomatlardan bilet aldıktan sonra müzeye giriş saatinizin en iyi ihtimalle 09:30 olacağını tahmin ediyorum. Programınızı yaparken bu detaya dikkat etmenizi öneririm.
      Kısaca, evet, bileti otomatlardan alıp hemen giriş yapabiliyorsunuz…
      Tam da bugün Louvre Müzesi ile ilgili vlog çekimim varken bu detayı hatırlattığınız iyi oldu, videoda bu konudan da bahsedeyim ki herkesin işine yarasın…
      Şimdiden iyi tatiller.

    • cevabınız için teşekkürler. videolarınızın da devamını bekliyoruz:)

  11. İyi günler Ahmet bey,
    Louvre müzesi 18 yaşından küçük herkes için mi ücretsiz yoksa sadece AB vatandaşları için mi?

    • Merhabalar,
      Louvre Müzesi 18 yaşından küçük herkes için ücretsiz.

      18-25 yaş aralığındaki AB vatandaşları için ve AB oturum kartı olanlar için de ayrıca ücretsiz.

      Mutlu günler.

    • teşekkür ederim peki online bilet ücretiyle oradan gişeden alacağmız bilet ücreti aynı mıdır

    • Rica ederim. Bilet fiyatı değişmiyor, online bilet almak size öncelikli giriş imkanı tanıyor. Mutlu günler…

  12. Müzenin kitapçısı ile ilgili minik bir sorum olacaktı: Geçen sene Louvre'da 8 saat geçirdikten sonra kendimi yorgunluktan dışarı zor attığım için ne yazık ki kitapçıya uğrayamamıştım. Bu sefer Louvre'u tekrar gezecek cesaret ve enerjiyi toplayamayabilirim, ama mutlaka kitapçıya gitmek istiyorum. Kitapçı sanki müzeye girişten önceydi diye hatırlıyorum, acaba doğru mu hatırlıyorum? İnternette "accès libre" dendiğini gördüm ama sizin de bir kitapsever olduğunuzu bildiğimden bir de size sorayım dedim 🙂

    • Merhaba Burcu Hanım,
      Geçtiğimiz hafta Paris dışında tatilde olduğum için mesajınıza yeni yanıt verebiliyorum, kusuruma bakmayın lütfen.
      Evet dediğiniz gibi Louvre Müzesi'ndeki kitapçı ve hediyelik eşya bölümlerine girmek ücretsiz, müze girişinden önce olduğu için rahatlıkla girebilirsiniz.
      Şimdiden iyi tatiller.

    • Ne kusuru efendim, umarım tatiliniz güzel geçmiştir 🙂

      O halde ben de tatil programına Louvre'un kitapçısında birkaç saati ekliyorum, cevabınız için çok ama çok teşekkürler!

  13. Ahmet Bey tekrar merhaba ben Fatih Alpay. Size tekrar bir sorum olacaktı.Biz louvre müzesine girmek istiyoruz ancak Sınırlı vaktimiz olduğu için sıra problemide var malum, biryerlerde Fnac veya virgin store nin sitelerinden bileti önceden alıp sonra orada gidince bastırılıp sıra beklemeden hemen girildiğini okudum.Fnac sitesine(www.fnactickets.com)üye olup bilet alabilecek duruma kadar geldim ama alınan biletler ilerki bir tarihe mi olmalı yoksa aynı gün verilebilirmi anlayamadım.Örneğin biz 25 haziran Paristeyiz ben bu gün veya yarın bileti online alssam ve orada gidince mağazadan bastırsam çarşamba veya cuma günü 21 e kadar açık oluyormuş sıra beklemeden giriş yapabilirmiyim.hani sırayı atlarsak gezmelik kısmen vaktimiz olur.Eğer bu kanuya cevap yazabilirseniz çok sevinirim.Saygılar ve sevgiler.
    Fatih Alpay

  14. merhaba fatih bey
    louvre'a girişte en büyük sorun güvenlik kuyruğunun uzunluğudur, cam piramidin oradan girerseniz çoğunlukla uzun kuyruk oluyor ama carrousel tarafından girip alt galeriden geçerek diğer girişe gelirseniz daha az kuyruk olabilir, tamamen şans. yani önceden alınmış biletiniz olsa da bu güvenlik kuyruklarına girmeniz gerek.
    bilet işini online halletmektense müze girişindeki otomatlardan almanızı öneririm. yani güvenlikten geçtikten sonra gişe çevresinde bolca otomat var, doğruyu söylemek gerekirse ben hiç online bilete ihtiyaç duymadım hep otomatlardan sorunsuz bir şekilde aldım böylesi inanın daha pratik olacaktır.
    saygılar

    • Parisienne Reply

      Merhaba musée de louvre isteyipte gidemeyenlerdenim kismet olmadi hic Paris’te yasamama ragmen acaba ticketlerin ogrenciler ici ucreti ve saat araliklarini nasil sacré cœur veya château de Versailles gibi kalabalik mi yoksa daha mi sakin ? Simdiden tesekkurler cevabiniz icin.

      • Ahmet Ore Reply

        Merhaba,
        Louvre Müzesi 26 yaşından küçük tüm Avrupa Birliği vatandaşları ve Avrupa Birliği oturum izni olanlar için ücretsizdir. Güncel bilet fiyatlarını bu linkten, tarih seçerek görebilirsiniz: https://www.ticketlouvre.fr/louvre/b2c/index.cfm/calendar/eventCode/MusWeb
        Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olduğu için kalabalık olup olmama durumu tamamen şansınıza kalmış bir şey.
        Müze Salı günleri kapalıdır, diğer günler sabah 09:00’da açılır. Normalde 18:00’de kapanıyor ama Çarşamba ve Cuma geceleri 21:45’e kadar açık.
        Mutlu günler.

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.