(Son Güncelleme: 01.03.2024) Paris’te ulaşım demek Paris Metrosu demektir ama benim için bir şehri gezmek demek, yürüyerek olduğu kadar belediye otobüsleri de Paris’i göre göre keşfetmek demek. Tabii ki otobüsü işi gücü için kullananlar istisna olmak üzere, Paris’te belediye otobüsüne binerek dolaşmanın da ayrı bir keyfi vardır. O yüzden bu yazıda, Paris’te belediye otobüsüne nasıl binilir, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, bu konulardaki ayrıntıları paylaşmak istiyorum.

Sonuçta mantık aynı; biletimizi ya da Navigo kartımızı okutuyoruz, otobüsümüze biniyoruz… Belediye otobüslerine binerken şoförümüze “bonjour” demek keyifli oluyor; zaten biz demesek bile o bizi güler yüzle karşılıyor (genelde :)) Tek bilet için 2,15€ ödeniyor ve bu bilet 90 dakika boyunca geçerli, yani o otobüs senin bu otobüs benim, aynı biletle 90 dakika boyunca gezebiliriz. Eğer biletimiz yoksa doğrudan şoförümüzden talep edebiliyoruz ve bize 2,50€ karşılığında “tek kullanımlık ve transfer hakkı tanımayan” bilet veriyor; onu okutup yolculuğumuza başlayabiliyoruz.  Tabii bilet ve kartların farklı farklı çeşitler, türlü türlü avantajlı seçenekleri var. Bu bilgileri Biletler ve Ulaşım Kartları yazısında okuyup iyi çalışmanız gerekiyor.

Belediye Otobüsü - Paris Public Bus - RATP Pariste.Net

Normalde belediye otobüslerine ön kapıdan binilip arka kapıdan iniliyor. Bazen otobüs dolu olduğunda arka kapıdan da binenler oluyor ama arka kapıdan binmenin cezası teorik olarak 60€! Bilet ya da kartınızı okutmazsanız da 5€ ceza ödeme riskiniz var. Körüklü otobüslerin çoğunda her kapıdan inip binmek mümkün. Otobüs durağa geldiğinde kendi kapımızı kendimiz açmak için düğmeye basıyoruz; iniyoruz ya da biniyoruz.

Paris’te belediye otobüsleri İstanbul’daki kadar kalabalık değilse de bazen dayanılmaz olabiliyor. Burada yaşayanlar keyiflerine daha düşkün olduğu için yerlerinden kımıldamayı pek sevmiyorlar; koridorlar boşken kapı önlerinde epey bir yığılma olabiliyor. Kimse de “yürüsene kardeşim” demediği için sadece otobüsteki otomatik anonsla “yeni yolcular için yer açılması” rica ediliyor 🙂

Belediye Otobüsleri - Paris Public Bus - RATP Pariste.Net

Yine de keyifli bir deneyim Paris içinde belediye otobüsleriyle dolaşmak. Özellikle vakti olanlar için; yürümekten ayaklarına kara sular inenler için, bir otobüse atlayıp etrafı seyrederek dolaşmak çok keyifli olabilir. Örneğin 42 numaralı belediye otobüsüyle küçük bir Paris turu yapmak mümkün. Aslında eskiden bu hat daha güzel bir parkur izliyordu ama 20 Nisan 2019’dan itibaren, tam 70 yıl sonra Paris otobüs güzergahları büyük bir değişikliğe uğradığı için eskisi kadar şahane bir rotadan ilerlemiyor; yine de oldukça keyifli olduğunu söyleyebilirim.

Paris içinde caddeler karman çorman olduğu için otobüs güzergahları da epey bir karışık. O yüzden her otobüs durağında bulunan haritaları incelerken dikkat etmeniz gerekiyor. Gördüğünüz her durağın aksi istikametinde mutlaka bir karşılığı olması gerekmiyor; tek yön uygulamaları nedeniyle belediye otobüsleri bambaşka yollardan gidip bambaşka yollardan dönebiliyor. Yukarıdaki otobüs hatları haritasını fikir vermesi için koydum. Haritanın büyüğünü ve güncel halini, yazının sonundaki RATP’nin sayfasındaki linkten inceleyebilirsiniz.

Belediye Otobüsü - Paris Public Bus - RATP Pariste.Net

Durakların çoğunda bir sonraki otobüsün ne zaman geleceğine dair dijital gösterge mevcut; %90 ihtimalle bu bilgi doğru oluyor. Duraklarda dijital pano göremezseniz, mutlaka zaman çizelgesini gösteren bir afiş bulabilirsiniz. Otobüs saatleri ya da sefer sıklıkları bu afişlerden takip edilebiliyor.

Paris’te belediye otobüslerinin çoğunda, bir sonraki durağın neresi olduğu, belirli noktalara tahminen ne kadar süre sonra ulaşılacağı bilgisi dijital panolarda duyuruluyor. Paris’te durakların çoğunluğu yenilendi, yenileme çalışmaları devam ediyor ama bu yeni duraklar rüzgara yağmura karşı daha korunaksız oldu nedense.

Belediye Otobüsü - Paris Public Bus - RATP Pariste.Net

Bir de bazı hatlar sadece hafta içi, bazıları haftada 6 gün bazıları da haftanın her günü çalışıyor. Bazı belediye otobüsleri seferlerini, güzergahı tamamlamadan bitiriyor ve üzerlerindeki numaralar çaprazlamasına bir çizgiyle işaretleniyor; ek olarak “service partiel” ibaresi yer alıyor; bu otobüslere binerken gitmeyi istediğiniz yere kadar devam ettiğinden emin olmalısınız.

Gece vaktiyse belediye otobüsleri çalışmıyor, onların yerine Noctilien olarak geçen gece otobüsleri devreye giriyor. Ayrıca RER, metro, RoissyBus, OrlyBus, OrlyVal gibi seçenekler gece çalışmadığı için, özellikle Charles de Gaulle Havalimanı ve Orly Havalimanı ulaşımında Noctilien – Gece Otobüsleri işinize yarayacaktır. O yazıyı da okumanızı öneririm.

Paris’te serviste bulunan tüm belediye otobüsleri engelli kişiler için iniş ve biniş kolaylığına göre tasarlanmış. Engelli bir kişi otobüse binmek ya da inmek istediğinde orta kapıdaki düğmeye basıyor ve uyarı sesinden sonra gerekli mekanizma devreye girerek tekerlekli sandalyeyle otobüse binilebilecek rampa düzeneği ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda haliyle otobüsün durakta kalma süresi biraz uzuyor. Bu arada Paris Belediyesi filosundaki %100 elektrikli otobüslerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Belediye Otobüsü - Paris Public Bus - RATP Pariste.Net

Ayrıca pusetli yolcuların da orta kapıdan otobüse binmesi mümkün. Normal bir otobüse en fazla iki puset kabul ediliyor. Otobüslerde bulunan katlanabilir koltuklarda oturma hakkı öncelikle yaşlıların ve hamile kadınların. Bazen hamile olduğu anlaşılmayan bir kadın gelip çok rahatlıkla hamile olduğunu söyleyip kendisine yer vermenizi talep edebiliyor… Bir de otobüs fazla kalabalık olduğunda bu katlanır koltukların bulunduğu bölümde oturan kişilerin ayağa kalkması gerekebiliyor.

Sonuç olarak, Paris’i belediye otobüsüyle dolaşmak da inanın çok keyifli; elbette ki trafik biraz sevimsiz olabiliyor; o yüzden bu tavsiyem, Paris’e en az bir hafta süreyle gelmiş olanlar için haliyle. Acelesi olanlar elbette metro ya da RER ile yolculuk yapabilirler.

Paris’e gelin; ama bir hafta sonu, ama üç beş gün, ama birkaç hafta için.

Bu şehri yaşayın derim.

Keyifli geziler, keyifli keşifler.

 

 

Güncel  Otobüs Ulaşım Haritası: ratp.fr/plan-bus

Author

9 Comments

  1. Ahmet Bey Merhaba,
    2016 yılında eşimle sizin sitenizdeki bilgiler doğrultusunda çok güzel bir Paris gezisi yapmıştık. Şimdi kızımız ile beraber ocak ayında tekrar Paris gezisi planlıyoruz. Navigo kartlarımız duruyor. Navigo kartımız Orly’de otobüslerde de geçiyor değil mi?
    Otobüste kullanıp kullanmadığımızı hatırlayamadık.
    5 günlük Paris gezimizde sizin öneriniz navigo o kadar işimize taramıştı ki metro ile Paris’in altını üstüne getirmiştik. Tekrardan teşekkürler

    • Ahmet Ore Reply

      Çok teşekkürler Sıla Hanım, evet Navigo kartınız halen geçerli. Yükleme yaptıktan sonra kullanabilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller dilerim.

  2. Ahmet bey,
    merhaba blogunuz harika Temmuz ayında ailece Paris’e geliyoruz navigo kartlarımızı Paris’den gelen arkadaşa getirdim.
    şimdi size sorum orly 2 terminaline ineceğiz kartımızı haftalık yükleye bileceğimiz en yakın yer neresidir? kart ile orlybus binip son durakta inin ordan da RER bineceğiz yardımcı olursanız sevinirim
    iyi çalışmalar

  3. Madame Tunca Reply

    Tam ne güzel anlatmış diye düşünürken , otobüs koltuğuna sıkıştırılmış fenerbahçe atkısını görmek , içimdeki o güzelliği yerle bir etti tıpkı fenerbahçe’nin yaptığı şikeler ve hakem satın almasıyla , Trabzonspor’un içindeki güzellikleri yerle bir etmesi gibi

    Alsace France ‘dan Sevgilerle

  4. bizim mobiiett gibi parisinde güzergah ve saat bilgisi aplikasyonu yokmudur, durakları görmemiz lazım gezerken:)?

  5. Merhaba Ahmet Bey,

    Otobüs ve metronun çalışmadığı gece saatlerinde Noctilien adı verilen gece otobüsleri varmış, bu otobüsler hakkında bilginiz var mı? Hangi güzergahlardan geçiyor?

    teşekkürler,

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.